Het ‘halfvolwassen’ avontuur!

Eén van de definities van het woord ‘puber’ is: ‘HALFVOLWASSENE’.

Dat is het… mijn pubers zijn aan het groeien naar hun volwassenheid, ze zijn halverwege die weg, willen de rest van de weg heel graag alleen bewandelen, geloven ook echt dat ze dat kunnen en dat ze ons, ‘heelvolwassene’ niet nodig hebben. Maar de werkelijkheid is anders, als wij ze niet op het juiste moment vastgrijpen en weer overeind helpen, zouden ze wel eens hard onderuit kunnen gaan. Het is een pittige uitdagende klus en elke dag krijg ik meer respect voor mijn eigen ouders die mij door mijn ‘halfvolwassene’ tijd de juiste kant op hebben gesleept….

De grote vraag blijft wanneer de tijd zal komen dat je halfvolwassene uit zijn coconnetje kruipt en transformeert in een heelvolwassene? Wanneer is het moment dat je kunt zeggen, vlieg maar, je kunt het nu zonder mijn hulp, maak wat moois van je leven en volg je dromen. Iedereen is anders en bij iedereen zal dit proces anders lopen. Helaas krijgen we bij onze bevalling geen handboek, hoe we het beste met ons kind kunnen omgaan en hoe we zo effectief mogelijk alle gaven en talenten naar boven kunnen halen. Het zijn geen robotjes en dat is maar goed ook, hun eigen wil, bijzondere gedachten en het overtuigd zijn dat ze de juiste keuzes maken zullen ze vormen voor hun toekomst.

Tot die toekomst er is wacht ik rustig af, grijp ik af en toe in om mijn halfvolwassene weer op de been te helpen en probeer ik ze de juiste kant op te duwen met zachte (soms iets hardere) hand. Ondertussen droom ik over het moment dat mijn halfvolwassene als een prachtige heelvolwassene uit zijn coconnetje kruipt en zijn vleugels uitslaat om zijn dromen achterna te vliegen. Dat moment gaat komen, dat weet ik zeker, want al maakt mijn halfvolwassene misschien verkeerde keuzes, ik heb een Hemelse Vader die trouw de wacht houdt. Op de momenten dat ik er niet bij kan zijn is Hij er wel, op de momenten dat mijn halfvolwassene verkeerde keuzes maakt is Hij er ook en helpt Hij hem erdoorheen, Hij oordeelt niet, maar helpt met oneindig veel liefde en geduld, veel meer nog dan ik dat ooit zal kunnen.

En het meest toffe nieuws is dat Hij mij (en elke heelvolwassene) ook zal helpen om onze halfvolwassene te begeleiden op de juiste manier. Hij wil niks liever dan ons vullen met vrede, wijsheid, liefde, vriendelijkheid, goedheid, geduld en alles wat je verder nog nodig heb. Samen met Hem kan je ALLES aan!

‘Als iemand van u wijsheid tekort komt, moet hij God erom ​bidden, en dan zal hij wijsheid ontvangen, want God geeft aan iedereen zonder voorbehoud en verwijt.’ Jakobus 1:5

Geef een reactie