Ik sla mijn ogen op naar de bergen van waar komt mijn hulp?

Dit weekend vieren wij het veertig jarig huwelijks jubileum van mijn ouders. Ik besef me wat een voorrecht het is om in een liefdevolle omgeving op te groeien met ouders die elkaar  onvoorwaardelijk liefhebben. Gisterenavond mocht ik in een dankdienst de overdenking verzorgen die ging over Psalm 121, een prachtige Psalm over de bescherming van God die wij in ons gezin de afgelopen jaren zo hebben ervaren.

Of we het nu leuk vinden of niet, elke levensreis op aarde gaat gepaard met moeilijke momenten, momenten waarop we zelf even geen antwoord hebben op de vragen die we tegenkomen. Momenten waarop we even geen kracht hebben om zelf vooruit komen en we afhankelijk zijn van hulp die ons even bij de hand neemt en ons vooruit trekt. We kennen allemaal zulke momenten en juist daarom is deze Psalm zo’n krachtige troost, het helpt ons om de ene voet weer voor de andere te zetten en in Zijn kracht door te gaan!

 Vers 1
‘Ik sla mijn ogen op naar de bergen, van waar komt mijn hulp?’

Hier staat niet kijk eens naar die prachtige bergen, wat een inspiratie! Nee hier staat: Ik kijk naar de enorme gigantische reus op mijn pad, waarvan ik geen idee heb hoe ik die ooit moet gaan verslaan, ik heb hier hulp voor nodig, ik kan dit niet alleen!

Als we zo’n reus tegen komen kunnen we daar op verschillende manieren op reageren. Je kunt je ogen richten op het probleem, de gigantische bergen voor je, of je oog gericht houden op God. Je kunt kiezen je te focussen op je problemen, of over je problemen heen kijken, omhoog naar God onze Vader. Waar we onze aandacht op focussen zal groeien, focussen we ons op ons probleem, zal dit probleem alleen maar groter groeien, focussen we ons op onze Hemelse Vader, zal het probleem kleiner worden en Zijn hulp zichtbaar.

Laatst hoorde ik iemand vertellen over alle knopjes en hendeltjes in een cockpit van een vliegtuig. In de cockpit van een vliegtuig zit een hendeltje die je kunt zetten in ‘positive attitude’ (positieve houding) of ‘negative attitude’ (negatieve houding). De positive attitude zorgt ervoor dat de neus van het vliegtuig omhoog wordt geduwd, zodat het vliegtuig naar boven zal gaan vliegen. De negative attitude zorgt ervoor dat de neus van het vliegtuig naar beneden wordt geduwd, zodat het vliegtuig naar beneden komt. Dus willen we boven onze reuzen of problemen uitstijgen, is het een must om te zorgen voor een positieve houding, waarbij we focussen op Gods hulp, omdat we weten dat we met Hem over elke muur heen kunnen springen.

Je bent zoveel beter af als je Gods hulp zoekt in plaats van alles zelf proberen op te lossen. Hij zal je voorzien van alles wat je nodig hebt en nog veel meer zelfs. Maar we moeten er wel voor kiezen om die hulp te zoeken en aan te nemen.

Probeer je het volgende eens in te beelden; ‘Er was eens een klein jongetje die samen met zijn moeder voor een snoepkraam stond. Allerlei heerlijk snoepjes lagen er uitgestald en de jongen keek zijn ogen uit. Op dat moment vroeg de verkoper aan het jongetje of hij een handje snoep wilde pakken, het jongetje knikte ja, maar verroerde zich niet. Op dat moment haalde de verkoper zijn hand door een bak met zuurtjes en gaf dit aan de jongen. Toen ze buiten waren vroeg zijn moeder aan de jongen waarom hij zelf zijn hand niet door de snoep bak heen haalde. De jongen antwoordde; Maar de hand van de verkoper is toch veel groter dan die van mij? Nu heb ik veel meer snoepjes!’

De jongen begreep al dat de hand van de verkoper groter was en hij op deze manier veel meer zou krijgen. Zo is het ook met God, Hij is zoveel groter en machtiger dan wij zijn, we moeten niet proberen alles zelf te doen. Als we Hem zoeken geeft Hij alles wat we nodig hebben en wil ons zoveel meer geven dan wij durven te geloven. Het enige wat we hiervoor hoeven te doen is Hem om hulp te vragen en deze hulp te accepteren.

‘Mijn God zal vanuit zijn rijkdom aan heerlijkheid volop in al uw noden voorzien in Christus Jezus.’ Filippenzen 4:19

 

Een gedachte over “Ik sla mijn ogen op naar de bergen van waar komt mijn hulp?

  1. Het voorbeeld van het jongetje spreekt mij aan. Ik merk dat vermoeidheid een valkuil is voor mij. Dan lukt die neus omhoog niet altijd. Gelukkig begrijpt de Heer dat ook en helpt Hij mij er doorheen.

Geef een reactie