Door wie laat jij je leven leiden?

Gisterenavond mocht ik spreken over je leven laten leiden door de Goede Herder, toen ik deze preek aan het voorbereiden was maakte God mij duidelijk dat wij vaak zo druk zijn om Gods leiding te zoeken, dat we door alle hectiek zijn stem niet meer verstaan. Onderstaande is een deel van deze preek die ik graag met jullie wil delen!

Wat denken wij snel dat we ons eigen hachje moeten redden, zelf moeten zorgen dat we voldoende opleidingen hebben afgerond om ergens te komen, wat zijn we bang dat ons tekort gedaan wordt door de wereld om ons heen. We vergeten zo snel dat we een Goede Herder hebben die groter is dan wij.

Hij heeft veel meer overzicht en weet al wat wij in de toekomst nodig zullen hebben. Doe je best, maar zonder stress, in de rust omdat je de wetenschap hebt dat jouw Goede Herder je alles zal geven wat je nodig hebt! Vertrouw op je hemelse vader dat hij het beste plan van de wereld voor jouw persoonlijk heeft en je alles zal geven wat jij nodig hebt om dit te bereiken!

In Psalm 32:8 lezen we: Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan; ik geef raad, mijn oog is op u. God leert ons de weg die we moeten gaan, Hij geeft ons raad en verliest ons niet uit het oog.

Misschien denk je nu wel, waarom merk ik daar dan zo weinig van? En hoe geeft God dan leiding in mijn dagelijks leven? Wij mensen hebben vaak behoefte aan duidelijkheid en ik hoor vaak om me heen: ‘Gaf God maar antwoord, of ik zou zo graag een briefje uit de hemel krijgen met een pasklaar antwoord erop’.

Ik las het volgende verhaal wat ik graag met jullie wil delen:

Een jonge piloot was aan het vliegen, toen het weer plotseling omsloeg. Er kwam een dikke mist opzetten, en het zicht was beperkt. Een spannende situatie. De piloot was nog maar net voor zijn vliegbrevet geslaagd. Nu moest hij op zijn instrumenten vliegen. Hij maakte zich zorgen over de landing. De luchthaven waar hij heen moest was druk en voor hem onbekend. Doordat hij totaal niets kon zien, raakte hij bijna in paniek. Twee keer stond hij bijna op het punt om een noodsignaal af te geven. Maar hij dwong zich om aan de woorden van zijn instructeur terug te denken. Deze had erop gestaan dat hij het vlieghandboek uit zijn hoofd leerde. Hij zag er toen niet zo het nut van in, maar nu was hij er heel dankbaar voor. Plotseling hoorde hij via de radio de stem van de luchtverkeersleider. Hij vertelde hem meteen over zijn situatie en vroeg toestemming om te landen. Ik vlieg nu in de mist, misschien kunt u mij helpen? Ik zal je helpen, klonk het antwoord. De piloot was dankbaar. De landing was nu in veilige handen. Hijzelf moest terugvallen op de vlieginstructies die hij had geleerd én tegelijk vertrouwen op de stem van iemand die hij niet kon zien. Zo leidde de verkeersleider de piloot naar de luchthaven. Met de lessen van zijn vlieghandboek in gedachten en de vriendelijke stem van de luchtverkeersleider, kon hij een veilige landing maken.

Wij maken net als deze piloot situaties mee waarin we zelf niet zien welke kant we moeten opgaan, situaties waarbij er veel van afhangt en waar het echt belangrijk is dat we de juiste keuzes maken, maar ook situaties van alle dag, beslissingen die misschien niet zo spannend lijken in onze ogen, maar waar we wel graag Gods leiding over willen volgen. God wil ons die leiding geven net als aan deze piloot op twee manieren: In het vlieghandboek, Zijn Woorden voor ons met antwoorden op elk mogelijke vraag en situatie, of met Zijn Geest in ons hart. Hij wil tot je spreken net als de verkeersluchtleider dat deed.

Hij heeft zijn Woord voor ons geschreven met honderden brieven erin met antwoorden voor elke mogelijke situatie waar wij in zitten en waar wij antwoord en richting nodig hebben.  Het heeft dus geen zin om te wachten op een briefje uit de Hemel, want die heb je allang gekregen. Nu moet je er alleen nog voor kiezen om deze woorden van God ook echt te lezen.

De afgelopen weken gingen wij als gezin door een situatie heen waar we veel lastige beslissingen moesten nemen en waar we ons vaak afvroegen of we de juiste kant opliepen. Maar elke dag gaf God ons, soms meerdere keren per dag antwoord door een tekst uit zijn Woord.

Zomaar wat voorbeelden: Op de dag dat ik uitzocht welke aardse materialen we allemaal nodig hadden en de lijst behoorlijk lang werd en de kosten steeds verder opliepen, kreeg ik deze tekst in mijn mailbox:

Marcus 11:24
Daarom zeg Ik u, al wat gij bidt en begeert, gelooft, dat gij het hebt ontvangen, en het zal  geschieden.

Dit bemoedigde ons om door te stappen en gaf ons moed om te blijven geloven in ons plan. God zou gaan voorzien in alles wat we nodig hadden. God vroeg ons te geloven dat we alles al ontvangen hadden, dan zou Hij het waar maken! Wat een krachtige belofte.

Op de dag dat het leek of er geen schot in de zaak zat, we van instanties ‘nee’ als antwoord kregen , lazen we deze tekst in Habakuk 2:3

Schrijf alles op, want het duurt nog een tijd voordat het gebeurt. Zolang het niet gebeurt, moet je wachten. Ook al duurt het lang, het gaat gebeuren. Dat is zeker!

Dit bemoedigde ons enorm en we werden bevestigd dat we op de juiste weg zaten, ook al leek er een deur dicht te gaan. ‘Hou vol, want je droom zal uitkomen ook al lijkt het nu niet zo te zijn.’

Een andere tekst kreeg ik ‘s morgens toen we die dag wisten dat we een beslissing te horen zouden krijgen die van belang was. Mijn Bijbeltekst die morgen kwam uit Hebreeën 10: 35-36

Laat de moed niet zakken, want als u de Here trouw blijft, krijgt u een grote beloning. U moet volhouden om de wil van God te doen. Als u dat doet, krijgt u wat Hij heeft beloofd.

Hierdoor waren we al voorbereid op een eventuele menselijke tegenslag, maar beloofde God ons al voordat we dat te horen kregen dat Hij zou geven wat Hij had beloofd. Dat we niet op moesten geven, maar volhouden om het plan van God tot uitvoer te brengen.

Zomaar wat voorbeelden waarbij je misschien nu zegt, ja bij jou gebeurt dat wel maar ik krijg nooit van de briefjes,  dan wil ik nu tegen jou zeggen, dat God ernaar verlangt dit ook aan jou te geven. Hij kan niet wachten tot jij op zoek gaat naar Zijn antwoorden en leiding voor jouw persoonlijke situaties! In Zijn Woord beloofd Hij dit heel duidelijk in  Lukas 11:9-10

Want ieder die bidt, die ontvangt; wie zoekt, die vindt; en wie klopt, voor hem zal er opengedaan worden.

Wat God beloofd dat doet Hij, vraag Hem om leiding en ik kan je verzekeren dat dat Hij je antwoord gaat geven, zelfs meer dan je verwachten zal.

2 gedachten over “Door wie laat jij je leven leiden?

  1. Echt gaaf zoals God jullie leidt! het is een mooi getuigenis uit de praktijk van jullie leven!
    En iedereen die met God leeft kan er zeker van zijn dat je niet in de mist verdwaalt, want je wandelt in het Licht met Jezus. Telkens krijg je weer precies de aanwijzingen en de voorzieningen die je nodig hebt. Dat is ook volgens Zijn vaste belofte om met ons te zijn, tot aan de voleinding van de wereld!

Geef een reactie