Een nieuw seizoen en prioriteiten stellen…

Het is weer zover, een nieuw seizoen maakte de afgelopen weken zijn intrede. Woorden die deze afgelopen weken voor mij omschrijven zijn: afspraken, op tijd zijn, volle agenda, keuzes maken, vermoeidheid en eerlijk gezegd ook wel een beetje ‘stress’. Maar ook: meer vrijheid, (iets vaker) een leeg huis en opnieuw de focus bepalen wat we belangrijk vinden en waar we onze energie aan willen besteden, want we kwamen er al snel achter dat onze energie kostbaar is en we die maar één keer kunnen gebruiken.

Het afgelopen seizoen liep anders dan gepland en koste van ons hele gezin meer dan ik dacht en voelde op dat moment. Het afgelopen jaar stond ons gezinsleven in het teken van een zieke papa en het woord ‘burn-out’ kwam opeens in ons woordenboek voor. Samenwerken als koppel, werd alleen, maar ook doorgaan door de kracht van de Heilige Geest kreeg een heel nieuwe dimensie. We leerden te ontvangen, iets wat helemaal nieuw was voor ons allebei. Hulp aanvaarden, in plaats van hulp geven en hiervan te genieten zonder ons schuldig te voelen.

De dankbaarheid overheerst voor de kleine mooie momenten van het afgelopen jaar, maar ook merken we dat we opnieuw moeten bepalen waar onze prioriteiten liggen dit komende seizoen.

De wereld om ons heen heeft zoveel verwachtingen, meer dan wij waar kunnen maken en ‘nee’ zeggen is soms zo moeilijk.

Hoe zorgen we er nu voor dat we goede keuzes maken en bovenal genieten van hetgeen God ons elke dag weer geeft, naast onze volle agenda’s? Ik denk dat het volgende lijstje ons goed op weg zal helpen, doe je ook mee?

Vind rust mijn ziel

Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, van Hem komt mijn redding.
Hij alleen is mijn rots en mijn redding, mijn burcht, nooit zal ik wankelen.
Psalm 62:2-3

Begin je dag samen met God, al zijn het maar de vijf minuutjes die je alleen hebt in de badkamer. Dank God voor deze nieuwe dag, en dank Hem voor Zijn zegen die Hij jouw wil geven vandaag. Kniel neer bij Zijn voeten en vind rust. Als je het leven zijn gang laat gaan, kan het tempo gevaarlijk snel worden. Maak de keuze om je snelheid te verlagen en om bewust te genieten van de kleine momenten.

Stel goede prioriteiten

Neig mijn hart naar uw richtlijnen en niet naar winstbejag.
Houd mijn ogen af van wat leeg is, laat mij uw wegen gaan, en leven.
Psalm 119: 36-37

Doe alleen wat echt belangrijk is, doe geen dingen omdat de wereld het zo doet en jij het dus ook zo moet doen. Soms lukt het niet om alles van je to-do-lijstje te doen, wees dan gewoon blij met alles wat je wel hebt gedaan. Als je moet kiezen tussen een kind of familielid die graag tijd met je wil doorbrengen of een stofzuiger die staat te wachten, kies dan voor het eerste, de wereld vergaat niet van een vieze vloer en ongestreken overhemden.

 Laat je niet afleiden

Laat uw geest daarom voortdurend paraat zijn, wees waakzaam en vestig al uw hoop op de genade die u ontvangen zult wanneer Jezus Christus zich openbaart.
1 Petrus 1:13

Wees volledig gefocust en aanwezig bij de taak die je op dat moment onderneemt. Als je tijd hebt ingeplant om te werken, focus dan alleen op je werk. Tijdens je tijd samen met je partner, kinderen of familie en vrienden, focus je alleen op hen en geef hen al je kostbare aandacht. Laat je niet afleiden door de sociale media, een stiekeme dief die jouw aandacht steelt. Zet het geluid van je telefoon uit…

Vernieuw je gezindheid

U moet uzelf niet aanpassen aan deze wereld, maar veranderen door uw gezindheid te vernieuwen, om zo te ontdekken wat God van u wil en wat goed, volmaakt en hem welgevallig is.
Romeinen 12:2

Terwijl de drukte om je heen raast en je agenda je probeert te roepen, is het belangrijk  je geestelijke gezondheid niet te vergeten. Vernieuw je gezindheid in Gods Woord, Zijn woorden voor jou en laat Hem je helpen de juiste prioriteiten en grenzen te stellen.

Geniet en wees blij

Vol vreugde zullen jullie uittrekken en in vrede zul je huiswaarts keren.
Bergen en heuvels zullen je juichend begroeten en alle bomen zullen in de handen klappen.
Jesaja 55:12

Lach, dans en zing alsof er niemand naar je kijkt! Doe eens gek en laat de stress ontsnappen! Wanneer heb jij voor het laatst gedanst?

Rust uit

Hij geeft de vermoeide kracht, de machteloze geeft hij macht in overvloed.
Jesaja 40:29

Maak tijd om uit te rusten, als we druk in de weer zijn vergeten we dit heel snel, maar hoe kunnen we voor anderen zorgen als we niet eerst goed voor onszelf zorgen? Leg al je drukte en stress aan Zijn voeten en probeer te ontspannen. Je hoeft niet alles te doen, je bent geen ‘SUPERMAN’ OF ‘SUPERWOMAN’! Het woord ‘nee’ is hierin een krachtig hulpmiddel.

logo

 

 

2 gedachten over “Een nieuw seizoen en prioriteiten stellen…

  1. Een waardevol blog over omgaan met de tijd, die God ons geeft. Als God zou willen dat we meer deden, zouden er wel meer uren in een dag zitten…

Geef een reactie