Kiezen voor oorlog, geweld en terrorisme?

Oorlog, Syrië, ISIS, aanslagen, terrorisme en moord, vreselijke woorden, maar aan de orde van de dag.

Stel je eens voor: Als meisje begint je droom te kriebelen, je wilt helpen bouwen in de kerk die je vader heeft geplant. Je bent hongerig naar Gods Woord en eindelijk is de tijd daar dat je, je studie mag gaan kiezen. Je wilt net als je oudere broer theologie gaan studeren, je voelt je thuis in de kerk en je mede kerkgangers voelen als familie. Dan gebeurt er iets vreselijks, er breekt een oorlog uit, ISIS probeert uit alle macht om de christenen om je heen uit te roeien, de kerk staat op zijn kop! Als klap op de vuurpijl wordt je broer, waar je zoveel om geeft, ontvoerd en wordt hij gedwongen om zijn christendom af te zweren.

Godzijdank loopt dit wonderlijk goed af en komt hij weer op vrije voeten, maar je familie besluit te vluchten, ver weg van hun thuisland. Je voelt het verdriet en de pijn van je volk en hoort dat de kerk, jouw thuis, langzaam leeg bloed. De meeste kerkleden zijn gevlucht, net als de voorganger. Er is een handjevol gemeenteleden achtergebleven, maar zonder voorganger hebben ze het heel zwaar. Jij volhard in je studie theologie, je hebt een duidelijk doel voor ogen, een doel die je helpt om je te focussen op je studie. Je stage wil je gaan lopen in je ‘thuis-gemeente’ in Syrië, maar precies op dat moment, wordt je neef vermoord door ISIS op een vreselijke manier. De oudsten van je gemeente, verbieden je te komen, het is te gevaarlijk. Maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, verzin jij een andere manier om toch een helpende hand te kunnen zijn bij de mensen waar je zo van houdt. Je begint met het schrijven van preken en Bijbelstudies die je stiekem naar ze toe stuurt, op deze manier ben je een enorme steun. En nu is de dag daar… je bent afgestudeerd en aangenomen door de synode. Je koffer is gepakt en je hebt maar één doel: Zijn Naam verkondigen in Syrië, zaadjes van hoop en Liefde zaaien in de zwarte, donkere aarde.

De afgelopen week las ik het verhaal van Mathild Sabbagh, meerdere van jullie hebben dit misschien langs zien komen op sociale media. In plaats van te kiezen voor veiligheid en een carrière als voorganger in een veilig land, kiest ze er bewust voor om terug te keren naar haar thuisland. In plaats van vrijheid, vrede en gemak kiest ze voor pijn, vervolging en verdriet. In onze westerse ogen misschien een heel domme zet, ze zet immers haar leven op het spel voor haar broeders en zusters in Syrië. Maar deed Jezus niet hetzelfde voor ons? Jezus koos vrijwillig voor een leven op aarde, voor vervolging, pijn en verdriet, in plaats van de heerlijkheid bij Zijn Vader in de Hemel.

Want God had de wereld zo lief dat hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. Johannes 3:16

Hij kwam naar de aarde, zodat wij Hem konden leren kennen en daarmee Zijn Vader in de Hemel. Hij kwam naar de aarde om zaadjes te zaaien in onze zwarte aarde, zodat er mooie sterke planten mogen ontstaan die op hun beurt weer vrucht voort brengen en hun zaad verspreiden naar de mensen om hen heen.

Ik hoop en bid dat er veel ‘Mathildes’ op mogen staan en zaad mogen strooien in de aarde om hen heen. Denk niet te moeilijk en begin dicht in de buurt, je kinderen, je buren, je straat en je buurt. Leef zoals Jezus dat deed, wees een simpele helpende hand en laat Jezus licht schijnen, zodat mensen Hem leren kennen, door jou heen!

Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Men steekt ook geen lamp aan om hem vervolgens onder een korenmaat weg te zetten, nee, men zet hem op een standaard, zodat hij licht geeft voor ieder die in huis is. Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede daden zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de hemel. Mattheüs 5: 14-16

logo

2 gedachten over “Kiezen voor oorlog, geweld en terrorisme?

Geef een reactie